Health Tech Lab tarjoaa tukea terveysteknologian tuotekehitykseen

22.02.2021

Digitaalinen terveys yhdistää ja antaa ihmisille ja väestölle mahdollisuuden hallita
terveyttä ja hyvinvointia. Sitä täydentävät palveluntarjoajien tiimit, jotka hyödyntävät digitaalisia työkaluja, tekniikoita ja palveluita hoitotoiminnan muuttamiseksi.

Kirjoittajat | Elina Kontio, Yliopettaja, Terveysteknologian tutkimusryhmän vetäjä, Turun AMK
Tero Vahanne, Projekti-insinööri, Turun AMK
Kuvat | Martti Komulainen
Video | Milla Granlund

Terveysteknologian määrittely ei ole mitenkään yksinkertaista. Healthcare Information and Management Systems Society, Inc. (HIMSS) on juuri julkaissut uuden määritelmän digitaalisesta terveydestä. Määritelmän mukaan digitaalinen terveys yhdistää ja antaa ihmisille ja väestölle mahdollisuuden hallita omaa terveyttään ja hyvinvointiaan hyödyntämällä digitaalisia välineitä ja –menetelmiä. Digitaalisen terveyden sisältöä täydentävät eri palveluntarjoajien tiimit, jotka hyödyntävät digitaalisia työkaluja, tekniikoita ja palveluita.

Terveysteknologia on hyvin laaja toimiala, joka on perinteisesti tuottanut ratkaisuja mittaamiseen, kuvantamiseen, hoitoon ja kuntoutumiseen. Nykyään alalla hyödynnetään entistä enemmän myös tekoälyä ja robotiikkaa sekä teollista internetiä.

Terveysteknologia luo uusia mahdollisuuksia vahvistaen kansalaisten itsenäistä ja omaehtoista elämää tuoden samanaikaisesti alan ammattilaisten käyttöön uusia teknologisia ratkaisuja parantamaan terveydenhuollon tehokkuutta ja laatua.

Hyvät kasvunäkymät

Terveysteknologia on yksi Suomen nopeimmin kasvavista korkean teknologian kasvualoista, jonka merkitys korostuu väestön ikääntymisen vuoksi. Tuoteviennin arvo saavutti uuden ennätyksen vuonna 2019 ollen 2,4 miljardia euroa. Kasvua edellisvuodesta kertyi 5,7 prosenttia. Terveysteknologia on edelleen yksi nopeimmin kasvavista korkean teknologian vientialoista Suomessa. Terveysteknologian tuotekehitys on hyvin tarkasti säädeltyä ja valtaosa tuotteista kuuluukin lääkinnällisten laitteiden säädösten piiriin. Terveydenhuollossa käytettäviä tuotteita kutsutaan siis lääkinnällisiksi laitteiksi ja ne voivat olla laitteita, välineitä, ohjelmistoja, erilaisia materiaaleja tai tarvikkeita.

Lääkinnällinen laite on tarkoitettu aina joko 1) sairauden diagnosointiin, ehkäisyyn, tarkkailuun, hoitoon tai lievitykseen, 2) vamman tai vajavuuden diagnosointiin, tarkkailuun, hoitoon, lievitykseen tai kompensointiin, 3) anatomian tai fysiologisen toiminnon tutkimiseen, korvaamiseen tai muunteluun tai 4) hedelmöittymisen säätelyyn.

Suomessa lääkinnällisten laitteiden valmistusta, markkinointia ja käyttöä valvoo Fimea. Lääkinnälliset laitteet luokitellaan niiden käytön aiheuttaman riskin perusteella. Mitä korkeampi riskiluokka kyseisellä laitteella on, sen tiukemmat vaatimukset sen valmistukselle on. Terveysteknologian laite onkin varustettava aina CE-merkinnällä, kun se saatetaan markkinoille. CE-merkinnällä valmistaja vahvistaa, että laite täyttää sitä koskevat olennaiset vaatimukset.

Test bed -ympäristö

Turun ammattikorkeakoulu on rakentanut terveysteknologian test bed -ympäristön tukemaan terveysteknologian tutkimusta ja lääkinnällisten laitteiden tuotekehitystä. Nyt perustettu Health Tech Lab tarjoaa yrityksille ympäristön ideoiden, tuotteiden ja palvelujen testaamiseen ja myöhemmin myös tuotteiden validointiin.

Uusi tutkimuslaboratorio ja terveysteknologian tutkimusryhmä tarjoavat koulutusta ja tukea lääkinnällisen laitteen käyttäjälähtöiseen tuotekehitykseen, data-analytiikkaa ja tekoälyä hyödyntäviin ratkaisuihin sekä kotona asumista tukeviin digitaalisiin ratkaisuihin.

Terveysteknologian laboratorio on varustettu muun muassa mittauslaitteilla, potilasmonitoreilla ja biosensoreilla. Laboratorion sensoreista ja ohjelmistoista kerätty data ohjataan laboratorion tietokantaan analysointia ja koneoppimisharjoituksia varten. Datalla luodaan vahvempi ymmärrys siitä, miten fysiologiset signaalit ja psyykkinen tila ovat yhteyksissä terveyteen ja lääketieteeseen. Laboratorion tietojärjestelmät mahdollistavat usean datavirran keräämisen samanaikaisesti yhdelle alustalle ja tarjoavat tutkijoille helppokäyttöisen keinon ottaa käyttöön uusia tutkimustapoja.

Laboratorion tuottamiin testauspalveluihin kuuluvat tuotteen toiminnalliset käytettävyystestaukset, joita voidaan tehdä laboratorioympäristön lisäksi myös todellisissa käyttöolosuhteissa. Tutkimuslaboratorion palvelu ei ole vain terveysteknologian ratkaisujen tutkimista, sillä Health Tech Labin tuottamat käytettävyystestaukset sopivat erinomaisesti myös kuluttajatutkimukseen, koetun tutkimiseen ja osaksi palvelujen muotoilua.

Health Tech Labin suorittamassa käytettävyystutkimuksessa voidaan tunnistaa ihmisen suodattamatonta ja alitajuntaista reagointia, jolloin vähennetään tietoisesti tehtyjen päätösten vaikuttavuutta tutkimustuloksiin.

Ihmisen kasvojen ilmeitä, pulssia, pupilleja, aivoja lihastoimintaa sekä ihon sähkönjohtavuutta seuraamalla voidaan mitata ihmisen ensireaktiota johonkin asiaan ennen kuin henkilö tulee asiasta itse tietoiseksi. Kerättyä dataa voidaan hyödyntää tunnistamaan esimerkiksi iloa, kipua tai ahdistuneisuutta erilaisissa tilanteissa.

Oppimisympäristö

Terveysteknologian tuotekehitys vaatii testausympäristöjen lisäksi vankkaa koulutusta, jota onkin alueella tarjolla hyvin runsaasti. Turun ammattikorkeakoulussa terveysteknologia on osa tieto- ja viestintätekniikan insinöörikoulutusta.

Pidempään työelämässä olleille on mahdollisuus kouluttautua ylempään ammattikorkeakoulututkintoon terveysteknologiassa joko normaalissa tutkinto-ohjelmassa tai toimien terveysteknologian tutkimusryhmässä. Health Tech Lab toimii näiden koulutusten oppimisympäristönä, terveysteknologian tutkimusryhmän laboratoriona sekä yritysten ja tutkijoiden tuotekehityksen asiantuntijakumppanina ja testausympäristönä.

Health Tech Lab ja terveysteknologian tutkimusryhmä tekevät erittäin aktiivista yhteistyötä Terveyskampus Turun eri terveysteknologia-alan toimijoiden kanssa, kuten Turun yliopiston tulevaisuuden teknologioiden laitoksen sekä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kanssa. Yhteistyön konkreettisena esimerkkinä on yrityksille avattava yhteinen yhteydenottokanava, jonka kautta tukea hakevien yritysten tarpeet tuodaan kaikkien ekosysteemiin kuuluvien organisaatioiden palvelujen piiriin.

Yrityksille avattu Terveyskampus Turun tutkimus-,kehitys- ja testauspalvelu TERTTU tehostaa terveysalan testialustatoimintaa Varsinais-Suomessa ja tukee uudenlaisten ratkaisujen kehittämistä yhdessä terveysalan ammattilaisten kanssa. Testauspalveluja koskevat aloitteet ohjataan jatkossa yhteen yhteiseen palvelukanavaan. Sen avulla on mahdollista nopeuttaa yritysten tutkimusta ja tuotekehitystä sekä tarjota uudenlaisia palveluja, joissa yhdistyvät yksittäisten testialustojen palvelut.

Lue alkuperäinen Talk lehden artikkeli issuu palvelussa