Terveyskampus Turku tukee uusien ratkaisujen luomista terveysalalle
Yritysten on jatkossa helpompi löytää yhteistyökumppaneita ja palveluntarjoajia uusien terveysalan tuotteiden ja palveluiden kehittämiseen. Terveyskampus Turku valmistelee toimintamallia, jossa alueen eri toimijat voi tavoittaa yhden kanavan kautta.
Terveysalan uusien ratkaisujen luomiseksi Terveyskampus Turun piirissä on käynnistynyt Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittama Terveysalan Välittäjäalusta -hanke (Terva). Sen kantava ajatus on yksinkertainen. Hankkeessa tuodaan kampuksen piirissä toimivat terveysalan testialustapalvelut helpommin yritysten saataville. Kyse on puhtaasti jo kuluneeksi käsitteeksi muuttuneesta ”yhden luukun periaatteesta”.
– Yrityksille yhteydenotto on tehty mahdollisimman suoraviivaiseksi. Sen sijaan, että yritykset joutuvat käyttämään aikaa soveltuvimman yhteistyökumppanin tai palveluntarjoajan etsimiseen, pyydetään yrityksiä kertomaan lyhyesti yhteiskehittämistarpeesta, sanoo tiimipäällikkö Eriikka Siirala Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiristä.
– Analogia tähän lähestymistapaan löytyy nuoruuden kivijalkaliikkeiden asiakaspalvelusta – kysytään ”mitä saisi olla”. Tarve eli yrityksen vastaus tähän yksinkertaiseen kysymykseen toimii lähtölaukauksena yhteydenottokanavan taustalla oleville prosesseille, täydentää yliopettaja Elina Kontio Turun ammattikorkeakoulusta. Tähän asioiden yksinkertaisuus loppuu. Terveysalan testialustapalveluja tuottavat Varsinais-Suomessa alueen korkeakoulut ja terveyspalvelujen tarjoajat. Palvelujen tarjonta on monimuotoista ja vaihtelee lääke- ja laitetutkimuksesta neuvoa antaviin konsulttipalveluihin.
– Nopeasti on käynyt selväksi, ettei yritysten yhteiskehittämistarve aina kohdistu yhteen palveluun tai palveluntarjoajaan. Tällaisiin tarpeisiin vastaaminen edellyttää toisiaan täydentävien palvelujen luomista ja monitoimijapohjaista palvelutuotantoa – arvoverkkoajattelua, asiakkuuspäällikkö Janne Lahtiranta Turku Science Park Oy:stä sanoo.
Yhteydenottokanava piilottaa yrityksiltä palvelujen monimuotoisuuden ja palveluntarjoajien välisten prosessien monimutkaisuuden. Terva-hankkeen aikana keskitytään luomaan pohja palvelutuotannolle ja testaamaan sitä käytännössä. Toimintamallien ja -kulttuurin luominen, jossa terveyspalvelujen tarjoajat, alan tutkimusorganisaatiot ja alan ammattilaisia kouluttavat organisaatiot tarjoavat testialustapalvelujaan yli organisaatiorajojen, on haastavaa. Tilanteen haastavuutta lisää terveysalan vahva sääntely – regulaatiot ja lupamenettelyt.
– On oma asiansa, milloin pääsemme hyödyntämään Terveyskampus Turun yhteydenottokanavaa täysimääräisesti sillä juuri nyt terveysalan ammattilaisilla, jotka ovat yhteiskehittämisen tärkein voimavara, on kiireempi kuin koskaan. Pandemia on rajoittanut kaikkea toimintaa – niin testaamista, yhteiskehittämistä kuin tutkimustakin. Kun nämä rajoitukset aikanaan puretaan, avaa Terveyskampus Turku hankkeessa kehitetyn yhteydenottokanavan ja uuden kehittäminen voi alkaa toden teolla, Lahtiranta sanoo.
Terva-hanketta toteuttavat Turku Science Park Oy, Turun ammattikorkeakoulu ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri.
TEKSTI TERVEYSKAMPUS TURKU
KUVAT MARTTI KOMULAINEN, TURUN AMK
Alkuperäinen uutinen: https://turkubusinessregion.com/wp-content/uploads/2020/04/TBRUutiset_1_2020_web.pdf